Dé stap naar beter bewegen.

Pijn aan achillespees (ontsteking of verzakking), hielpijn bij kinderen/Morbus Sever, slijmbeurs ontsteking hak (bursitis retrocalcanea), botwoekering hak (haglundse exostose) of atrose in de enkel?

Heeft uw kind last van de hiel vooral met sporten of rennen? Heeft u pijn aan uw achillespees, pijn aan de achterzijde van de hak of pijn in de enkel? Kom hier meer te weten over de symptomen, oorzaak en mogelijke therapie van uw klacht.

Bij wie en hoe vaak komen deze klachten voor?

Morbus Sever/hielpijn bij kinderen is de meest voorkomende oorzaak van hiepijn bij de leeftijdscategorie 7-12 jaar en komt bij jongens meer voor dan bij meisjes. Komt ook vrij veel voor bij tieners die intensief sporten. Komt ook nog voor in de leeftijdsgroep 15-30 jarigen, meer bij vrouwen dan bij mannen.

Pijn aan achillespees door verzwakking van de achillespees rond de 4 cm boven de aanhechting aan het hielbeen (achillespees tendinose) komt meer voor in vergelijking met pijn bij de aanhechting van de achillespees op de achterzijde van het hielbeen (achillespees insertietendinopathie). Verzwakking van de achillespees rond 4 cm boven de aanhechting op het hielbeen komt veel voor bij lange afstandslopers.

10% van alle hardlopers heeft last van pijnlijke achillespees bij de aanhechting op het hielbeen of achillespees insertietendinopathie. Het komt vooral voor bij ongeoefende hardlopers en bij oudere hardlopers.

Ontsteking van de slijmbeurs of bursitis retrocalcanea aan de achterzijde van de hak komt voornamelijk voor in de leeftijdsgroep 15-30 jarigen. Vrouwen hebben vaker een slijmbeursontsteking van de hak dan mannen.

Botwoekering aan de hak of Haglundse exostose komt net als bovengenoemde klacht veel voor in de leeftijdscategorie 15-30 jarigen. Vrouwen heben deze botwoekering aan de hak ook vaker dan mannnen. Vaak komt deze klacht voor bij mensen die een holvoet/pes cavus hebben, omdat bij deze mensen het hielbeen gekanteld is.

Artrose in de enkel komt veel voor bij ouderen en na een sportblessure. Het is een klacht die geleidelijk ontstaat.

Hoe de klachtenwijzer te gebruiken?

Deze klachtenwijzer helpt snel de oorzaken, symptomen en therapie te vinden van boven genoemde klachten . Het zoeken van de pijnklacht in de klachtenwijzer gaat via anatomische plaatjes van het menselijk lichaam. In het anatomische plaatje van de achterzijde van de voet ziet u verschillende genummerde punten waar klachten zich bevinden.  Als u vervolgens klikt op de klacht die correspondeert met het nummer in het plaatje, komt u meer te weten over oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden van uw pijnklacht(en).