Dé stap naar beter bewegen.

‘Voetafwijking is vaak erfelijk’

Bij mensen die last hebben van bunions (knobbels) is de kans groot dat anderen in de familie ook last hebben van hetzelfde voetprobleem. Veel voetafwijkingen zijn sterk erfelijk.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Hebrew SeniorLife and Harvard Medical School in Boston. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care & Research.

“Ons onderzoek is de grootste studie waarbij gekeken wordt naar de erfelijkheid van veel voorkomende voetproblemen bij ouderen”, aldus onderzoeker Marian Hannan.

Voor de studie bestudeerde zij 1400 ouderen binnen de Framingham Foot Study. De deelnemers waren gemiddeld 66 jaar oud. Ze keek onder andere naar de aanwezigheid van bunions, hamertenen en afbraak (atrofie) van het zachte ‘kussentje’ onder de voet.

Van de onderzoeksdeelnemers had 31 procent bunions, 30 procent afwijkingen aan de tenen en 28 procent atrofie van het ‘kussentje’. Zowel de bunions als de afwijkingen aan de tenen bleken sterk erfelijk.

“Het is belangrijk dat we beter gaan begrijpen wat ons kwetsbaar maakt voor voetproblemen”, stelt Hannan. “In de toekomst leidt dat wellicht tot betere behandeling of zelfs het voorkomen van deze problemen.”

Door: Gezondheidsnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *