Dé stap naar beter bewegen.

Pijn in onderrug vaak door geblokkeerde grote teen

Pijn in onderrug

Bij mensen met een functioneel geblokkeerd grote teengewricht komt pijn in onderrug vaak voor. Onderrugklachten komt soms voor bij mensen met een beenlengte verschil.

Onderrug pijn zit vaak op de hoogte van L4-L5.

Oorzaak

-Overbelasting van de rug.

-Een vastzittend SI-gewricht.

-Blokkade van het grote teengewricht(functionele hallux limitus) als gevolg van blokkade in enkel en of voet. Deze laatste blokkade wordt gecompenseerd door het naar voren buigen van de rug tijdens de afzet van de grote teen van de grond, met als gevolg instabiliteit van de rug tussen L4-L5 en compressiedruk op de tussenwervelschijf aldaar.

-Bovenmatig trekken van de Psoas spier om het been van de grond te krijgen. Deze hecht aan op de ruggengraat bij L1-4. Dit veroorzaakt verdraaiingen in de rug met als gevolg het scheuren van de tussenwervelschijf op L4-L5 niveau.

-Beenlengte verschil.

-Aangeboren afwijkingen in de rug.

Effect Functionele Hallux limitus op psoas en lage rug

FHL geeft beperkte heupextensie aan het einde van de singel support fase. Een voorwaartse acceleratie van de heup is doordoor onmogelijk. De voorwaartse beweging van het zwaaibeen wordt daardoor pas onder de heup gestart door de psoas in plaats van dat deze de beweging overneemt en versnelt. Het gevolg van deze per dag wel 10.000 keer herhaalde beweging is een overbelaste psoas. De te gespannen psoas geeft te grote trekkracht aan de laterelale zijde van de vertebra van L4. Deze roterende trekkracht geeft vaak een scheuring van de tussenwervelschijf tussen L4-L5. Het gevolg hiervan is vaak hernia achtige pijnsymptomen

Therapie

-Manuele therapie om de blokkade van enkel en of voet te verwijderen, zodat het grote teengewricht niet meer blokkeert.

-Ondersteuning hiervan door antipronatie zolen, die een goede afwikkeling stimuleren.

Behandeling pijn in de onderrug door de VoetFlex podotherapeut

Pijn in de onderrug is goed behandelbaar. Bij deze aandoening spelen vaak meerdere oorzaken een rol. De podotherapeut van VoetFlex zoekt naar de oorzaken hiervan. Indien de oorzaak ligt bij een blokkade in enkel of voet kan de VoetFlex podotherapeut deze blokkade(s) wegnemen door manuele therapie. Een podotherapeutische zool is hieraan ondersteunend.

Wilt u een afspraak maken?

U kunt 24/7 online een afspraak maken via de volgende link: maak hier uw online afspraak.

U kunt ook een afspraak maken via het volgende telefoonnumer: 0512712030.

De afsprakenbalie is geopend op werkdagen van 8.00-17.00 uur.

Heeft u nog vragen?

Indien u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen via info@voetflex.nl, het contactformulier op de homepage of via whatsapp hier. Wilt u teruggebeld worden, vermeldt dan behalve uw vraag ook het telefoonnummer waarop u teruggebeld wilt worden.